Özel Eğitim Anaokulları ülkemizde henüz çok yeni olduğundan yapılacak yeni okullar veya var olan okulların fiziki mekanları için bir kaç öneri sunacağız. Bu seçtiğimiz görseller daha çok mimarı tasarım ödülü almış okulların sınıf ve oyun alanlarından kesitler içeriyor. Tasarımcılar ışığı, sesi, doğayı ve hatta çocukların enerjilerini göz önüne alarak onlar için uygun olduğunu düşündükleri ortamlar hazırlamışlar. Özel eğitimin kendisi çok maliyetli bir de sınıflar için bunları istemeyin bizden diyen pek çok insana kulak asmadan elimizde avucumuzda var olanlarla ve biraz destekle belki basit düzenlemeler yapabiliriz.
Bazı okullarımızın bahçesi olmayabilir veya bahçede bu tür aktiviteleri gerçekleştirmek için uygun ortam yoktur. Bu demek değil ki bir çocuğa ağaca tırmanmanın keyfini sunamayalım. Üstelik ağaçlara sarılmanın DEHB türevi sorunlar ve bir çok psikolojik rahatsızlıklara sahip olan insanları iyileştirici gücünü kanıtlayan bir araştırma henüz yayımlanmışken neden aktif olarak kullanmayalım.
Küçük yaş grubu için duvara monte ve kolaylıkla oluşturulabilecek bu sistem sınıflar ve koridorlarda yerini alabilir. Yürümeye teşvik ve yardım edici değil mi?
Sarı renginin dikkat çekiciliğini kullanan tasarımcı grup aktiviteleri ve sanat etkinlikleri için böyle bir mekan düşünmüş. Çok fazla uyaran olmadan sade ve ferah bir sınıf.
Ve bir oyun odası. Duyu odaları gibi olmasa da çocuklarımızı rahatlatacak ve sakince oynamaya dinlenmeye ve belkide hayal kurmaya çağıracak bir oda. Üstelik bu odada muhteşem masallar ve öyküler anlatılabilir dramalar yapılabilir. Çocuklarımız drama nasıl yapabilir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü dinlediği iki inatçı keçi masalının drama ile hayat bulmasını çok seven iki otizmli öğrencimiz defalarca aynı masalı okutup kendileri canlandırmak istediler. Onların bu keyifli diyaloglarını kıkır kıkır gülen suratlarını unutmak bizim için çok zor.
Ve kaydıraklar oyun alanlarının enerji attıran,
adrenalin yaşatan yegane ögesi. Kaydıraktan kaymaktan hoşlanmayan çocuklarımız olduğunu biliyoruz ve hatta takıntı haline getirip kaydırak abonesi olan çocuklarımızı da. Merdiven çıkmak, küçük bir sığınakta oynamak ve sonrasında da kaydıraktan hooop diye inmek keyifli olmalı.
Özel eğitim öğretmenlerinin hep aradığı bireysel eğitim odaları var ya hani şu yer ve imkan kısıtlılığı nedeniyle okul müdürlerinin kabusu olan bireysel odalar. Oluyormuş bakın üstelik bu kutucukların her biri ses yalıtımlı malzemeler kullanılarak yapıldığından bizim sınıflarımız için biçilmiş kaftan. Bire bir eğitim yapmak isteyip de bir türlü çocuklarımızın dikkatini dağıtan uyaranlarla baş edemediğimizde bu kutucukları kullanmak bizim de ihtiyacımız. Hey MEB duy sesimizi.
Muhteşem! Evet muhteşem çünkü enerji atmak için farklı becerileri öğrenmek için düşünülmüş en güzel şeylerden biri. Korkmayın hemen ya düşerse, yaralanma ihtimali çok yüksek gibi yorumlarınız heyecanımızı kaçıramaz. Bırakın düşsünler düşe kalka tırmansınlar. Altta zaten yumuşacık bir zemin onları bekliyor olacak.
Eeeee bizim çocuklarımızın böyle güzel ve özel alanlara ihtiyacı yok mu tabi ki de var. Siz onların oyun kurup evcilik oynamalarının zor olduğunu düşünüyorsunuz haklısınız ama böyle bir ev gördünüz diye neden aklınıza hemen evcilik geldi ki. Bizim çocuklarımız bu evde bambaşka etkinlikler yapabilir oyunlar oynayabilir.
Çok karışık ve çok fazla uyaran var gibi gelmiş olabilir ama tüm gün burada eğitim alsınlar demiyoruz ki. Oyun ve sanat etkinlikleri için güzel olmaz mıydı? Özel eğitim anaokulu diyoruz hani oyun çağı çocuğu diyoruz. İlle de kavram öğretimleri, konuşma egzersizleri ile dolu bir programımız olmak zorunda değil ya?
Mini bir kaydırak daha. Evet itiraf ediyoruz çocuklarınızı tembelliğe alıştırıp merdivenden inme becerisini unutturmaya çalışıyoruz.
Işık ışık ışık rahatsız etmeyen ferahlık hissi veren huzurla oynayacağımız bir alan daha. Korkunç renklerle boyalı berbat görünen o kadar çok alan var ki okullarda. Umarız bizim okullarımızı yapan ve geliştirenler de bu tarz faktörleri göz önüne alırlar. Tamam biliyoruz biraz maliyetli ama değmez mi çocuklarımız için ?
Yazmak çizmek bizim işimiz. Duvar çizmeyi öğreteceğiz ki evde boyamadık duvar bırakmasın bizim afacanlar. O tebeşir tozları nereye gidiyor diye sormayın hiç biz de bilmiyoruz.
Bazen yalnız kalıp dinlenmek için yada arkadaşımızı bu hanım kızımız gibi meraklı gözlerle dikizlemek için şöyle güzel bir mekanımız olsa ne olur yani?
Ahşabın samimiyeti ve güveni ile ışığın oyunun birleşimi. Küçük yaş grubu için fena değil. Her ne kadar üç yaş itibari ile okullarımız öğrenci kabul etse de salıncak boyutlarını büyüterek yine böyle bir oyun alanı yapılabilir.
Merhabalar,
harika bir okul nerede acaba bilgi vermeniz mümkün mü?
teşekkürler.
Merhaba Banu Hanım üzülerek belirtmekteyim ki henüz ülkemizde böyle bir okul yok. Mimari ödül alan okulların fiziki mekanlarından örnekler vererek yeni yapılacak veya düzenlenecek okul ve sınıflar için öneride bulunduk. İlginize teşekkür ederiz.
Merhaba Özel Eğitim Uzmanıyım sizinle nasıl iletişime geçebilirim.