Her aileni yada her okulun bahçesi olmayabilir. Yine de bu bitki büyütmek ve çocuklarımıza bitkilerin nasıl büyüdüğünü bakımlarının nasıl yapıldığını gözlemleme öğrenme şansını vermemize engel değil. Bitki yetiştirmenin çocuklarımıza katacağı şeylerden biri kesinlikle bilimsel gözlemler, ikincisi bitkilerin canlı varlıklar olduğunu kavramak,üçüncüsü bir canlının sorumluluğunu ve bakımını üstlenmek. Bunların haricinde daha pek çok faydası var bundan eminiz. Çocuklar gerçekten iyi birer gözlemci ve meraklı bir keşif canavarları. Bitkiler büyürken en ufak bir gelişmeyi gözden kaçırmıyor, heyecanlanıyor veya olumsuz bir durum yaşandığında olası çözümler için uğraşıyor.
Sınıfımızda veya evimizde bitki büyütmek çok da zor değil. Evde balkonlarımızı kullanabiliriz. Sınıflarımız ise bırakın bu güzel etkinlikler için dağılsın, kirlensin. Öncelikle hangi bitkileri yetiştireceğimize karar vermemiz gerekiyor. Eğer vaktimiz var ve sabır gösterebilirsek çilek, fasülye,bezelye gibi bitkileri saksılara ekebilir güneş alan yerlerde yetiştirebiliriz. Hem vaktimiz az hem yerimiz yok ise soğanlı çiçek açan bitkiler gibi çabuk büyüyen bitkileri tercih edebilirsiniz.
Öncelikle toprağa ve saksıya ihtiyacınız var. Çok fazla maddiyat gerektirmeden çalışma yapmayı düşünüyorsanız yoğurt kabı, konserve kutusu veya pet şişede bitki yetiştirebilirsiniz. Bizim önerimiz ise her öğrencininde ayı kapta bitki büyütebilmesi için aynı saksıları ve toprağı kullanmaları.
-Saksı
-Bitki tohumu veya soğanı
-Toprak
-Sulama malzemeleri
İhtiyaç listemiz sadece bunlar. Önce çocuklarla bitkilerin topraklarının nasıl olması gerektiğini konuşabilirsiniz. Mesela çilek toprağı ile bir kaktüs bitkisinin toprağı aynı değil ve neden aynı değil gibi? Önce onların tahminlerini alıp daha sonra bitkilerin yaşam alanları ve ihtiyaçları gibi temel bilgileri onlara aktarabilirsiniz.
Saksılara uygun miktarda her çocuk toprak koyar. Daha sonra yetiştireceğimiz bitkinin tohumunu veya soğanını yerleştirip üzerini toprak ile kapatıp, yeterli miktarda sularız. Bunu yaparken çocukların ne kadar eğlendiklerini ve heyecanlı olduklarını görmek çok güzel. Daha sonra çocuklara önceden hazırladığınız büyüme çizelgesi verin ve bu çizelgede ilk günün resmini yapmaya çalışsınlar. Dilerseniz altına notlar da yazdırabilirsiniz.
Bitkinin büyümesi için haftalık veya iki üç günde bir bakımını yapın ve bu sırada gözlem kağıtlarına da mutlaka kendi gözlemlerini çizmelerini ve yazmalarını istemeyi unutmayın. Çocuklardan bazıları o kadar sabırsız oluyor ki öğretmenim ne zaman büyüyecek deyip merakla kıvranıyor neredeyse saat başı bitkisini kontrol ediyor. Bitki büyütmek çocuklara sabretmeyi de öğretiyor.
Bitkileriniz büyürken siz de yakın plan fotoğraflarını çekin lütfen çünkü etkinliğimizin sonunda yani bitkilerimiz büyüdüğünde veya bazıları çürüyüp kuruduğunda tüm bu gelişmeleri hazırlayacağımız panoya koyalım. Ne yaptık nasıl bit sonuç aldık gibi. Sizlere kolaylıklar diliyoruz. Bitki büyütmek zevkli ve güzeldir, öğrenme ve keşif duygularını ortaya çıkarır.