Çocuklarımız pek çok şeyi gözlem yapabiliyor çevresindeki değişiklikler ve olan bitenlerin farkında. Sonbahar ve kış hazırlıkları yaparken siz çocuklarınızın duyularını harekete geçirmek ve aynı zamanda keyifle oynamalarını sağlamak için çok basitçe duyu kovaları hazırlayabilirsiniz. Çocuklar sizi fasulyeleri çeşitlerine göre ayırırken, konserve yaparken, turşu kurarken, kozalak toplarken, kış meyvelerini depolarken görüyor. Peki siz onların ilgisiz gibi görünen hallerine aldırmadan bu kovaları hazırlamaya aynı zamanda eşleme ve sınıflandırma becerilerini geliştirmeye, doğal yollarla renk öğretimi yapmaya, koku,tat ve dokunma duyularını geliştirmeye ne dersiniz ?
Eğer yapabiliyorsanız renk renk yaprakları, odun parçalarını, taşları kısacası bulabildiğiniz pek çok şeyi kullanarak duyu kovaları hazırlayabilirsiniz. Koku duyusu için limon,tarçın,portakal, defne yaprağı gibi malzemeleri de denemenizde fayda var. Bu güzel fikri kadınları da deneyeceklerdir. Her çocuk her kokuyu sevmeyebilir tabi önemli olan fark etmek reddetmek veya talep etmeyi sağlamak. Bu kovaları keşfeden çocuklarınızla sohbet ederek doğal bir öğrenme, dil girdisi ve iletişim sağlayabilirsiniz.
İlk kova örneğimiz orman temalı. Renkli fasulyeler oyunun sonunda karışıp birbirine gireceğinden sonunda çocuğunuz ile birlikte renk eşleme yapabilirsiniz. Kozalakları kuşburuları ayırabilirsiniz. Seçenek çok.
Elma, tarçın, yulaf sade ama bir o kadar uyaran ile dolu kovamız. Koku tat ve dokunsal duyu için ideal. Güz mevsiminin yegane ögelerini kullanmak güzel olabilir. Yine renk eşleme becerisi çalışılabilir.
Kestane kullanılarak yapılmış bir duyu kovası daha.