Öğrencilerimizin ev ortamında sizler ile eğlenceli, iletişime ve etkileşime açık aynı zamanda daha kaliteli vakit geçirmesini arzuluyoruz. Bunu gerçekleştirmek için eve bir oyun atölyesi kurmaya ne dersiniz? Aslında bu okulumuzda uygulamak için başlattığımız bir proje fikriydi. ‘’ İlgim Atölyede Oyununa Dönüşüyor İletişim Becerilerim Gelişiyor ‘’ sloganıyla yola çıktığımız atölyemizin amacı çocuklarımızın ilgilerini gözlemleyip evde etkileşimli oyun becerileri geliştirmesine yardımcı olmak ve aynı zamanda eğlenerek öğrenmeye ortam hazırlamak.
Peki bunu nasıl sağlayacağız? Onu neyin motive ettiğini öğreneceğiz. Evde en çok ilgi gösterdiği nesneleri, oyuncakları, yüzeyleri, sesleri, kokuları ve daha pek çok etkeni gözlemleyip not alacağız. Burada dikkat etmenizi istediğimiz iki şey var onun ihtiyaç duyduğu şeyleri değil oynamaktan ve ilgilenmekten çok hoşlandığı şeyleri gözlemleyeceğiz. Çünkü çocuklar sadece ihtiyaç duyduklarında değil eğlendiklerinde de iletişime açık olurlar. Evde sizin ve öğretmenlerimizin gözlemleri doğrultusunda tüm yaratıcılığımızı kullanarak oyun materyalleri tasarlayacağız.
Benim çocuğum çok az şeye ilgi duyar veya ilgi duyduğu şeylerle materyal tasarlayamam diye düşünmeyin. Anahtar, plastik bir kap, lavanta esansı, çorap, kozalak, mercimek, taş, su gibi pek çok malzeme oyun aracına dönüşebilir.
Öyleyse lütfen bir kağıt kalem alarak aşağıdaki soruları cevaplandırın. Ailenizdeki bireylere de aynı soruları sorup not alın. Sizin göremediğinizi bir başkası görüp fark etmiş olabilir. Çocuğunuzun öğretmeninden ve akrabalarınızdan da soruları cevaplandırmasını rica edebilirsiniz. Daha sonra yorum kısmına cevapları yazarsanız sizlere oyun önerisi dönüşü yapacağız. Çocuklarınızın ilgilerine yönelik birlikte oyun etkinlikleri ve materyalleri düşünüp harekete geçeceğiz.
Onu neyin motive ettiğini öğrenin
Kendi oyuncaklarınızı ve oyunlarınızı yaratmanın en güzel yanı, bir çocuğun ilgisine uygun bir şeyler hazırlayabilmenizdir. Bir çocukla yeterince vakit geçiren ve gözlem yapan kişiler, onu neyin motive edildiğini ve neye ilgi duyduğunu bilir. Emin değilseniz veya çocuğunuzun hiçbir şeye ilgisi olmadığını düşünüyorsanız biraz zaman ayırın ve çocuğunuzu evde kendi halineyken gözlemleyin.
Lütfen çocuğunuzu en çok motive eden şeyleri yazınız.
İlgi alanlarına girin
Parlak şeyleri sever mi? En sevdiği renk nedir? Ellerini kirletmek veya ıslatmak ister mi? Ne ile oynuyor – kamyonlar, figürler, bloklar, gıdalar, kıyafetler? Aklınıza onun sevdiği ve ilgilendiği şeyleri getirin.
Lütfen çocuğunuzun ilgi alanlarını yazınız.
Müzik ve şarkı kullanın
Çoğu çocuk müzik sever ve şarkı söylemekten/dinlemekten zevk alır. Böylece şarkıları oyuna dahil etmek, oyunlar, rutinler, konuşma, hafıza, ortak dikkati geliştirme, taklit becerileri gibi pek çok önemli noktada ilerlememizi sağlayabilir ve pek çok konuda motivasyona yardımcı olabilir.
Lütfen çocuğunuzun ne tür sesleri sevdiğini, hangi şarkılardan hoşlandığını, müziğe olan ilgisini veya var ise sese karşı hassasiyetini yazınız.
Şu anda eğlenmek için ihtiyaç duyduğu şeyi yapın! O özel oyuncağı bulmak zorunda kalmadan
Kendi materyalinizi yapmanın avantajı, çocuğun o anda ihtiyacını karşılamak için gerekenleri yaratabilmektir. Vücudunun duyusal ihtiyaçları var mı? ( sallanmak, sıkıştırılmak, sarılmak, sert yüzeylere/ yumuşak yüzeylere dokunmak vb.) Evinizde çocuğunuzun vücudunu kullanmasını sağlayacak, onu stresli anlarında rahatlatacak öğeleri hızla bulabilirsiniz. Yatıştırıcı bir şeye ihtiyacı var mı? Yine, gözlemle çocuğunuzun ne tür eşyalar ile uğraşmayı tercih edeceğini ve evin içinde bir şeyler bulabileceğini anlayacaksınız.
Lütfen çocuğunuzun eğlenmek için tercih ettiği aktiviteleri ve sizin onun stresli yatıştırılmaya ihtiyacı olduğu zamanda neler yaptığınızı yazınız.
Becerilerini uygulamalarına izin ver
Bir çocuk oyuncak yapımında yer alırsa, kesme, yapıştırma, istifleme, sıralama, renklendirme, tutma, farklı mutfak eşyaları, yazma ve çeşitli diğer ince motor becerileri gibi birçok farklı beceriyi uygulama fırsatı yakalar. Onunla birlikte evde oyuncak yaparken bireysel eğitim programında yer alan pek çok amacı gerçekleştirme şansı elde edersiniz.
Evde çocuğunuzun BEP’ ini (Bireysel Eğitim Planı) destekleyen ne tür etkinlikler yaptığınızı yazınız.
Duyusal sistemleri dahil edin
Duyusal sistemlerin kullanılması da oyun sürecinde gerçekleşir. Oyun, görsel izleme, el-göz koordinasyonu, ince motor becerileri, atlama ve zıplama gibi kaba motor becerileri, farklı dokulara dokunarak dokunsal farkındalık ya da kutuda ne olduğunu hissetmek gibi gizli nesne oyunları oynamayı içerebilir. Bir tuvalet kağıdı rulosunun içine farklı nesneler yerleştirerek, uçlarını kapatıp sonra ruloyu sallayarak içeride ne olduğunu tahmin etmeye çalışmak işitsel beceriler geliştirilebilir. Bir kutunun içineyken sizin onu ileri geri sallamanız, kutuyu itip çekmeniz çocuğunuzun vestibüler duyularını harekete geçirebilir. İmkanlar sonsuzdur!
Çocuğunuzun herhangi bir duyusal hassasiyeti var mı bunun için bir çalışma yapıyor musunuz veya evde duyularını harekete geçirmek için ne tür aktiviteler planlıyor, uyguluyorsunuz lütfen yazınız.
Oyun oynama, sıra alma, işbirliği ve karşılıklı etkileşimde bulunma gibi önemli sosyal beceriler üzerinde çalışın.
Oyun güçlüdür ve öğrenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Oynamak için zaman ayırın. Oyunlara müzik ve fiziksel aktivite eklemek çocuk gelişimine yardımcı olur. Birçoğumuz yaparak daha iyi öğreniriz ve öğrenme süreci yeni, eğlenceli ve anlamlı bir şekilde sunulursa, bilgiyi saklama ihtimalimiz daha yüksektir. Yaratıcı oyunda başkalarıyla işbirliği yapmak da evdeki herkes için en iyisini ortaya çıkarır. Çok sevdiği bir oyuncağın kuyruğunu kilitlenmiş bir kapıya sıkıştırmak ve sizden onu kurtarmasını isteyip istemediğini sormanız veya açmayı bilmediği bir kutuyu kullanmak, köpük balon yaparken bir anda durmak ve öylece beklemek, daima oynadığı pilli bir oyuncağın pillerini çıkarmak gibi pek çok yöntemi deneyerek onu işbirliğine, etkileşime davet edebilirsiniz.
Çocuğunuzun karşılıklı oyun oynamayı mı tek başına oyun oynamayı mı tercih ettiğini, sıra alma ve işbirliğinde bulunma becerisinin olup olmadığını yazınız.